זאב מצוי - Canis lupus

מחלקה: 
יונקים

הזאב הוא הגדול מבין הנציגים של משפחת הכלביים בישראל. זנבו ארוך ועובר את עקבו, בשונה מהתן שלו זנב קצר יותר. סביב פיו יש כתם לבן בולט. הוא גם כנראה אבי כלב הבית שביותו החל באזורינו לפני כ - 12,000 שנים, על פי המידע שיש בידינו כיום.

בארץ מוכרים כיום שני תתי מינים של זאבים, האחד חי בדרום הארץ והשני בצפונה. קונפליקט מתמשך עם האדם הביא לדחיקת הזאבים ממרכז הארץ המיושב בצפיפות אל קצותיה. למרות זאת, באזורים רבים בארץ נמשך הקונפליקט עם מגדלי הצאן והבקר. על מנת להקטין את החיכוך עם החקלאים ולמנוע נזק לא מבוקר לזאבים על ידי ציד, מבוצע על פי הצורך דילול סלקטיבי של זאבים מזיקים.

למרות שהם טורפים, הזאבים ניזונים גם ממזון צמחי, בעיקר פירות וירקות.

המבנה החברתי של הזאבים מורכב ולהקות בגדלים והרכבים שונים חיות באזורים שונים בארץ. נמצא שבצפונה של הארץ יש להקות של עד 17 פרטים (אם כי לרוב הלהקות קטנות יותר) , הכוללות זוג מתרבה דומיננטי וסדר הירארכי ברור של שאר חברי הלהקה, עם דירוג נפרד לזכרים ולנקבות.
הזאבים מסמנים טריטוריה להקתית בקולות, וכן בשתן ובצואה המופרשת בנקודות בולטות. 

הזאב הוא מבעלי החיים הסתגלנים ביותר. תחום התפוצה המקורי שלו משתרע על פני כמעט כל חצי כדור הארץ הצפוני, ממדבריות ועד איזורים ארקטיים. המופעים השונים של הזאבים מקיימים את כלל ברגמן, לפיו פרטים של מין מסויים החיים באזורים קרים יהיו לרוב כבדים יותר מפרטים אחרים מאותו המין המצויים באזורי אקלים חמים. זו הסיבה שהזאבים הישראליים נראים לנו כה שונה מדמות הזאב הפרוותית המוכרת במדיה.

בסרטון זה תוכלו לקבל מידע נוסף על זאבים, וספציפית על זאבי ישראל ומצבם. את הסרטון הפיקה רשות הטבע והגנים, צילם וערך אייל ברטוב.

 

 

observation map זאב מצוי

Legend:
0-5 Individuals
5-20 Individuals
20-50 Individuals
50-100 Individuals
+100 Individuals